Obiective Naturale / Chei / Cheile Oltetului / Descriere Cheile Oltetului / 
Descriere Cheile Oltetului

Cheile Oltețului

 

Cheile Oltețului reprezintă un obiectiv turistic geografic important din zona Olteniei, cu peisaje atrăgătoare, dar și cu floră și faună abundente.

 

Localizare

 

Cheile Oltețului sunt situate pe teritoriul administrativ al comunei Polovragi din județul Gorj, la o distanță de 2 kilometri în nordul localității.

Cu o lungime de aproximativ 2 kilometri, obiectivul face parte din Rezervația naturală Cheile Oltețului, care includ și peștera Polovragi, însumând o suprafață de 150 de hectare, fiind o arie naturală protejată de interes național.

 

Elemente geografice

 

Cheile Oltețului s-au format ca urmare a acțiunii râului Olteț în decursul a milioane de ani.

Râul Olteț este un afluent al Oltului ce izvorăște din Munții Căpățânii și care reprezintă granița dintre aceștia și Munții Parâng. Acesta a modelat calcarul Munților Parâng și Căpățânii, dând naștere unor minunate formațiuni carstice, care reprezintă monumente naturale de o deosebită importanță turistică, speologică și geologică din nordul Olteniei.

Peisajul este deosebit de atrăgător, datorită vegetației, versanților abrupți și grotelor, care fac din valea superioară a Oltețului o podoabă a Carpaților Meridionali.

În anumite zone de-a lungul cheilor, există locuri unde versanții celor 2 munți, Parâng și Căpățânii, sunt foarte apropiați, ajungând chiar la 2-3 metri unul față de celălalt. Acest spațiu este considerat a fi cel mai îngust dintre doi munți, din întreaga lume.

În anul 1994, Cheile Oltețului au fost declarate de către Consiliul Județean Gorj arie naturală protejată de interes județean, urmând ca în anul 2000 acestea să fie declarate arie naturală protejată de interes național.

 

Flora și fauna

 

Flora și faunacheilor sunt specifice Carpaților Meridionali, vegetația reprezentativă fiind alcătuită din pedicuță (Lycopodium annotinum, Lycopodium complanatum), ferigă (Polysthichum lobatum), ruginiță (Asplenium ruta-muraria), carpiniță (Carpinus orientalis), alun (Corylus avellana), arin verde (Alnus viridis), gorun ardelean (Quercus polycarpa), salcie (Salix silesiaca), gușa porumbelului (Silene viridiflora).

În ceea ce privește fauna, aceasta este alcătuită preponderent din mamifere (lupi - Canis lupus, diferite specii de lilieci), dar și din amfibieni (Bombina variegata, Rana dalmatina), reptile (Podarcis muralis) și pești (Barbus meridionalis).

Frumusețea Cheilor Oltețului poate fi admirată circulând pe un drum forestier de utilitate publică, ce le străbate paralel cu râul Olteț, oferind turiștilor posibilitatea de a se bucura de acest minunat dar al naturii.