Obiective Naturale / Chei / Cheile Sohodolului / Descriere Cheile Sohodolului / 
Descriere Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului

 

Cheile Sohodolului, numite și „Canionul din Gorj”,  ne oferă forme de relief surprinzătoare, peisaje în mijlocul cărora ne simțim imediat copleșiți de splendoare. Cheile sunt forme de relief spectaculoase cu care județul Gorj se mândrește. Ele se înalță abrupt, domină tot în jur, formațiuni calcaroase, grote și peșteri brăzdează cheile.

 

Localizare

 

Cheile Sohodoluluisunt situate pe teritoriul comuneiRuncu din județul Gorj, la o distanță de 15 kilometri de orașul Târgu-Jiu.

Cu o lungime de aproximativ 10 kilometri, obiectivul face parte din Complexul Cheile Runcului, care includeCheile Sohodolului, Cheile Vidrelor și Cheile Bulzurilor și care se desfășoară pe o lungime de12 kilometri, între comuna Runcu și Poiana Contului, fiind o arie naturală protejată de interes național.

Cheile Sohodoluluise află în Munții Vâlcan, ce aparțin lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali, fiind străbătute de Râul Sohodol.

 

Elemente geografice

 

Râul Sohodol este un afluent al Tismanei ce izvorăște din Munții Vâlcan și care șerpuiește de-a lungul drumului când pe o parte, când pe cealaltă, făcându-și loc și printre roci, creând forme ciudate și peisaje deosebite.

Munții Vâlcan, situați in Carpații Meridionali, cu 1945 metri altitudine, în vârful Oslea şi 1681 m în vârful Straja, reprezintă ramura montană vestică a judeţului Gorj şi are o dezvoltare de la vest la est, fiind punctul de plecare a numeroase râuri pe care s-au înşirat localităţi încă din vechime. Este recunoscut prin mulţimea peşterilor şi grotelor, cât şi prin celebrele chei ale Sohodolului înscrise în patrimoniul turistic naţional.

Cheile Sohodolului reprezintă unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din Romania, având statutul de rezervație naturală protejată, cu peste 300 de specii de plante, printre care unele dintre ele foarte rare, așa cum este garofița de stâncă. Se spune despre castanii care populează zona că ar fi seculari, fiind plantați înainte de anul 1859.

Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectarea fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000.

Peisajul este deosebit de atrăgător a fost realizat cu ajutorul apei și al vântului.

 

Flora și fauna

 

Flora și fauna cheilor sunt specifice Carpaților Meridionali, vegetația reprezentativă fiind alcătuită din pedicuță (Lycopodium annotinum, Lycopodium complanatum), ferigă (Polysthichum lobatum), ruginiță (Asplenium ruta-muraria), carpiniță (Carpinus orientalis), alun (Corylus avellana), arin verde (Alnus viridis), gorun ardelean (Quercus polycarpa), salcie (Salix silesiaca), gușa porumbelului (Silene viridiflora).

În ceea ce privește fauna, aceasta este alcătuită preponderent din mamifere (lupi - Canis lupus, diferite specii de lilieci), dar și din amfibieni (Bombina variegata, Rana dalmatina), reptile (Podarcis muralis) și pești (Barbus meridionalis).

Pe lângă frumusețea reliefului săpat de râu în calcarele munților, un alt punct de atracție din zonă îl reprezintă peșterile: Peștera Pătrunsă, Peștera Popii, dar în același timp ne putem bucura și de alte daruri minunate ale naturi, cum ar fi Lunca Prilejelor, un platou de o deosebită frumusețe peisagistică. Dintre toate aceste obiective, puține sunt marcate și evidențiate prin prezentări.

Cheile Sohodolului reprezintă un potențial de excepție pentru practicarea alpinismului și escaladei, acestea fiind considerate o adevărată provocare pentru alpinişti, prin înălţimile pereţilor care ajung până la 200 m. În zonă s-au organizat concursuri de nivel național în perioada 2000-2007, existând peste 100 de trasee omologate de diverse grade de dificultate.

Sectoarele de chei constituie o resursă foarte importantă, dar sunt foarte puţin promovate prin imagini în media de interes turistic.

Pentru a avea parte de un sfârșit de săptămână relaxant, Comuna Runcu este una dintre cele mai potrivite destinații. Putem folosi sintagma „un colț de rai” pentru a descrie frumusețea Cheilor Sohodolului, iar toamna, locurile de aici sunt de poveste. Admirând nuanțele arămii pe care ni le oferă natura, auzind apa cum susură printre stânci, ne putem imagina singuri cum ar putea arăta Raiul. Căci asta găsim la Runcu, indiferent de anotimpul în care am porni la drum.

Cheile Sohodolului sunt cunoscute și pentru faptul că aici s-au filmat numeroase scene din filmul „Trandafirul galben”, personajul principal fiind Mărgelatu.

Splendorile naturii fac din comuna Runcu o destinație perfectă pentru iubitorii de turism montan ecologic și rural, căci aici s-au întâlnit toate minunățiile naturii. Comuna Runcu are șapte sate vestite pentru podgorii, livezi și oamenii primitori. În zonă găsiți pensiuni unde proprietarii vă servesc la masă mâncăruri specifice zonei, alături de vinul de Dobrița sau Suseni, foarte apreciat de cunoscători.