Obiective Antropice / Manastiri / Manastirea Icoana / Descriere Icoana / 
Descriere Icoana

Mănăstirea Icoana

 

Sfântul lăcaş al Mănăstirii Icoana este aşezat într-un colţ de natură pitoresc, la poalele masivului Parâng în Depresiunea Subcarpatică Olteană pe teritoriul comunei Crasna, sat Cărpiniş, judeţul Gorj. Vizitatorii şi enoriaşii afirmă că atunci când treci porţile mănăstirii ai senzaţia că intri într-un colţ de rai.

 

Descriere

 

Mănăstirea Icoana este o mănăstire nouă, situată în satul Cărpiniş, comuna Crasna, judeţul Gorj, la aproximativ 40 de kilometri de Târgu Jiu şi 10 kilometri de Novaci.

Aşezarea monahală Mănăstirea Icoana aparţine de Arhiepiscopia Craiovei. Construirea acesteia este datorată asociaţiei „Comitetului de Binefacere Icoana”din Bucureşti şi  familiei Preotului Ioan Popescu, paroh la Biserica „Icoanei” București, care au  donat terenul pentru construirea mănăstirii, precum şi mai multor credincioşi cunoscuţi sau necunoscuţi, ce au participat la construirea Mănăstirii.

Deoarece Mănăstirea Icoana este un lăcaș tânăr și aflat încă în dezvoltare și definitivare, aceasta este puţin cunoscută, însă cei aflați în pelerinaj vor dori cu siguranță să viziteze și să se închine și în acest nou colț de rai.

În prezent, 5 măicuţe locuiesc în Mănăstirea Icoana.

 

Ansamblul Mănăstirii

 

În anul 1996, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi prin binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Nestor Vornicescu Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, s-a întemeiat aşezământul monahal pentru călugăriţe cu viaţă de obşte Mănăstirea Icoana.

Prima dată a fost ridicată biserica de lemn a Mănăstirii, cu hramul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” în care s-a slujit până în anul 2011. Această biserică a fost construită din grinzi de lemn pe temelie de piatră şi beton. Are formă de navă şi este compartimentată în altar, naos şi un mic pridvor, susţinut de stâlpi din lemn. Catapeteasma este sculptată în scândură.

Din cauza condiţiilor nefavorabile, în anul 2008 au fost demarate lucrările de construcţie la biserica de zid cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Construcţia a fost finalizată în anul 2011, urmând să fie împodobită cu pictură în frescă.