Obiective Naturale / Pesteri / Pestera Lazului / Descriere Pestera Lazului / 
Descriere Pestera Lazului

Peștera Lazului

 

Peștera Lazului este o rețea vastă, poli-etajată, modelată parțial în regim freatic, cu numeroase sifoane. Se cunosc peste 4 km de galerii, dar sunt în explorare și celelalte. Peștera Lazului (monument al naturii) este o arie protejată de interes național, situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Padeș.

Peștera este încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional.

 

Localizare

 

Peștera Lazului este situată în Munții Mehedinți, în versantul drept geografic al văii Motrului Sec (comuna Călugreni, județul Gorj). Accesul la gura peșterii este extrem de facil, indiferent de anotimp, el făcându-se pe drumul forestier de pe Motru Sec, pornind din satul cu același nume. După circa 1,5 km de la ieșirea din sat, urmărind cu atenție configurația terenului (pădurea acoperă întregul versant), se poate observa dincolo de râu (mai ușor toamna și iarna), deschiderea peșterii.

 

Istoric

 

Peștera a fost cercetată pe o lungime de 160 m de biospeologii P. A, Chappuis și R. Jeanud în 1928, iar între 1955 și 1959 s-au făcut cercetări arheologice și biospeologie. În 1961 M. Dleahu și V. Decu au efectuat explorarea celei mai mari părți a rețelei, cartând o lungime de 2.200 m. După 1977, explorările au fost reluate de echipe ale Cercului Speologic „Focul Viu”, care au cartat noi galerii.

 

Elemente geografice

 

Rezervația naturală cu o suprafață de 2 hectare a fost declarată arie protejatăîn martie 2000și reprezintă o cavernă (peșteră) în versantul drept al văii Motrul Sec. Grota are o singură intrare, mai multe galerii, holuri, coridoare, lacuri subterane, sifoane, cu pereți și tavane cu forme concreționare (stalactite, stalagmite, baldachine, draperii) și faună specifică peșterilor.

Cea mai frumoasă concrețiune a peșterii este situată în prima jumătate și o regăsim imediat după ce galeria cotește brusc la dreapta, fiind reprezentată de un mic bazin, împărțit în zeci de mini-guro, cu scurgeri omogene spre planșeu.

Peștera este situată la altitudinea de 370 m și este la 1 metru peste talvegul râului. Analizând urmele lăsate de apă pe tavanul peșterii, și ținând cont de poziționarea acesteia se poate lua în considerare o legătură între peștera Lazului și Peștera Aven din Sohodoalele Mici (peștera lui Arion Arjocu).Peștera este ușor de vizitat, necesită minimul de echipament speologic, dar în perioadele cu ploi excedentare nu este recomandată vizitarea din cauza riscului de a rămâne blocați în peșteră.