Obiective Naturale / Pesteri / Pestera Liliecilor / Descriere Pestera Liliecilor / 
Descriere Pestera Liliecilor

 

Peștera Liliecilor

 

Peștera Liliecilor sau Peștera lui Grigore Decapolitul, se găsește la 250 de m de Mănăstirea Bistrița, pe versantul drept al Cheilor Bistriței, la o altitudine de 850 m și 60 de m față de vale.

 

Istoric

 

Peștera Liliecilor este menționată pentru prima dată în 1929 de Emil Racoviță și areo lungime de 250 de m, amenajată și electrificată, pe mai multe niveluri, deținând o bogată faună cavernicolă, cu mai mute specii de lilieci și nevertebrate, sub stratul de guano descoperindu-se în 1952 resturi fosile de Ursus spaeleus. În firida vestică s-a descoperit ceramica arsă aparținând culturii „Coțofeni”, confirmând faptul că în urma cu 1000 de ani i.Hr., peștera era locuită.

Frumusețea și raritatea obiectivului este dată și de elementele pe care le adăposteşte două obiective de cult:„Intrarea în Biserică”(datată ante 1633) şi„Sf. Îngeri” (1782),monumente de arhitectură.

 

Elemente geografice

 

Înăuntrul acesteia se întâlnesc două bisericuțe din secolul al XVII-lea cioplite parțial în stâncă (Biserica Ovidenia și Sf. Arhangheli).

Peștera are 2 deschizături spre cheile râului Bistrița. Accesul se face pe intrarea mică, care are o înălțime de circa 1,2m și o lățime de circa 80cm pe o lungime de aproximativ de 14m după care tavanul se înalță. Galeria se continuă pe lângă un bloc de calcar suspendat, se coboară o scară de piatră și se ajunge la o ramificație de unde pornește Galeria Mare, Galeria Izvorului și galeria principală care adăpostește colonia de lilieci și pe care se află și Biserica Ovedania ce a adăpostit moaștele Sfântului Grigore Decapolitul.

A doua deschizătură, se află la capătul galeriei mari, este situată mai la nord și este mult mai largă; în această galerie se află biserica cu hramul Sfinților Arhangheli în imediata vecinătate a deschiderii spre exterior.

 

Obiective turistice

 

Satul Bistrița poate fi vizitat cu ocazia manifestărilor cu caracter religios şi etnofolcloric: 15 august, 8 septembrie, 20 noiembrie când pot fi observate tradițiile și portul popular specific zonei.

Alte elemente cu iz tradițional- instalaţii tehnice – sunt mori de măcinat, joagăre.

Alte activități sunt realizarea de trasee de alpinism tehnic (32 trasee) şi de alpinism uşor (2 trasee).

Foarte apropiată de localitatea Bistrița, este localitatea Horezu renumită pentru Târgul ceramicii românești, organizat începând cu anul 1971. Cocoșul de Hurez, ca motiv popular, este simbolul depresiunii Horezu și reprezintă trezirea la viață a țăranului român