Obiective Naturale / Pesteri / Pestera Sfodea / Descriere Pestera Sfodea / 
Descriere Pestera Sfodea

 

Peștera Sfodea

 

Peștera Sfodea e situată în Podișul Mehedinți, în versantul stâng al văii Topolnița, la o altitudine de 435 m și 15 m deasupra văii.  Peștera Sfodea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia, vizitarea ei durează o oră și jumătate.

 

Localizare

 

Peștera Sfodea este situată în Podișul Mehedinți, în versantul stâng al văii Topolnița, la o altitudine de 435 m și 15 m deasupra văii.Peștera Sfodea este opera unui mic pârâu care se pierde puțin mai la nord, într-un ponor aflat în Valea Bălții, pârâu ce reapare în firul Topolniței cam 80 m în amonte de deschiderea peșterii.

 

Istoric

 

Peștera a fost explorată în 1962 de V. Decu și M. Bleahu și deschisă în 1967. Explorări făcute în 1980 de speologi au scos la suprafață noi galerii.

 

Elemente geografice

 

Peștera Sfodea este o pestera activă, cu porțiuni subfosile, monoetajată, cu o lungime cartată de 700 m. Peștera s-a format pe un sistem de diaclaze orientate est-vest și nord-est-sud-vest, înguste și înalte.

După intrarea joasă, se coboară într-o galerie cu înălțimi de l-3 m, cu planșeul acoperit cu pietriș și nisip și cu mici ochiuri de apă. În perioadele ploioase prin acest sector curge apa. După 150 m pătrundem într-o mică sală, cu pereții împodobiți de curgeri stalagmitice, cu morfologia complicată prin prezența a doi pilieri de calcar, înalți de 3 m. În continuare, galeria este dezvoltată pe diaclază, morfologia fiind însă influențată de regimul vădos, de curgere, în care s-a format cavitatea. Sunt vizibile frumoase lingurițe, clopote de eroziune și marmite. În pereți este marcat un nivel de curgere. Podeaua, deși acoperită în cea mai mare parte cu aluviuni fine rămase de la viituri, prezintă din loc în loc stalagmite și cruste calcitice cu microgururi. Acestea, împreunăcu curgerile parietale formează podoabele calcitice ale peșterii.Către capăt, galeria devine permanent activă și de departe putem auzi zgomotul unei cascade de 3 m înălțime, prezentă în porțiunea terminală. Galeria se îngustează tot mai mult și se terminăcu un lac de sifon impenetrabil.

 

Obiective turistice

 

În zona comunei Balta, în special în satul Balta, datinile şi obiceiurile îşi au un trecut vechi istoric. Obiceiurile vechi, cu marcarea unor evenimente mai importante din viaţa populaţiei locale, au rezistat timpului ajungând până în zilele noastre.