Obiective Naturale / Alte Obiective Naturale / Piramidele de la Slatioara / Descriere Piramide Slatioara / 
Descriere Piramide Slatioara

Piramidele de pământ și șiroirile de la Slătioara

 

Piramidele de pământ de la Slătioara situate la 10 km de Horezu reprezintă un important punct de atracție turistică prin aspectul lor deosebit precum și prin frumusețea peisajului natural, fiind de altfel, declarate rezervație naturală.

 

Localizare

 

Piramidele de pământ și șiroirile de la Slătioara se găsesc în comuna Slătioara din județul Vâlcea. Acestea au o suprafață de 10,5 hectare și se află pe „Măgura Slătioarei”, în satul Gorunești și pe teritoriul comunei Stroiești, fiind declarate rezervație naturală.

 

 

 

Elemente geografice

 

Dealurile Măgura (malul stâng al râului Cerna) și Măguricea Slătioarei (malul drept al râului Cerna)  reprezintă o structură geologică de tip anticlinal constituită preponderent din conglomerate - roci sedimentare formate din fragmente de roci venite din munții din apropiere (transportate de un râu, precum Cerna) care s-au cimentat în timp geologic.

Rocile care constituie cele două dealuri au fost depuse într-un fel de bazin lacustru formând o deltă (precum Delta Dunării, însăde dimensiuni mai mici).

Piramidele de la Slătioara apar pe ambele dealuri și sunt formate în urma alunecărilor de roci pe pantăproduse de precipitații, fiind formate în câteva sute sau mii de ani.

Acest tip de relief, format prin șiroire, este destul de frecvent găsit în dealurile Olteniei (Valea Stăncioiului din zona Goranu – Râmnicu Vâlcea).

Piramidele sunt adevărate sculpturi ale eroziunii produse de către precipitații. Aceste „piramide” sunt de fapt niște forme sculpturale modelate în roci sedimentare (nisipuri, pietrișuri slab cimentate, argile). Ele s-au format prin acțiunea corelată a apei (șiroire rezultată din ploi și din topirea zăpezilor), a vântului și a procesului de îngheț -  dezgheț.