Obiective Naturale / Alte Obiective Naturale / Trovantii de la Costesti / Descriere Trovanti Costesti / 
Descriere Trovanti Costesti

Trovanții de la Costești

 

Trovanții de la Costești sunt sculpturi surprinzătoare de piatră create de natură. Aceștia au forme bizare, cu dimensiuni ce variază de la câțiva milimetri la câțiva metri.

 

Localizare

 

Muzeul Trovanților este localizat pe Drumul Național 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu, la intrare în comuna Costești, din județul Vâlcea.

 

Elemente specifice

 

Termenul de „trovant” este specific literaturii geologice românești, fiind introdus de Gh. Murgoci în lucrarea „Terțiarul din Oltenia”, din anul 1907.

Trovanții sunt formațiuni de tipul concrețiunilor grezoase, create între straturi de nisipuri și legate între ele printr-un ciment carbonatic, ca urmare a acțiunii apelor calcaroase.Rezervația Naturală Muzeul Trovanților de la Costești are o suprafață de aproximativ 1,1 hectare și a fost constituită ca rezervație geologică. Aceasta reprezintă singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formațiuni geologice.

Formele trovanțilorvariază, fiind sferice, elipsoidale sau chiar cu aspectul cifrei opt. Deși trovanții pot fi întâlniți în mai multe zone din România, cei de la Costești sunt deosebiți datorită diversității formelor.

Aceste formațiuni grezoase au o vechime estimată la 6,5 milioane de ani. În zona în care sunt localizați trovanți a existat un bazin de sedimentare sub forma unei delte.Nisipul transportat de pe continent de către râuri în timpul milioanelor de ani constituie în prezent depozitul din care ies astăzi trovanți.

Conform studiilor, trovanții s-au format din straturi de nisip prin care au circulat soluții încărcate cu carbonat de calciu, conducând astfel la formarea unei gresii.

Formațiunile au tendință de creștere, cu o rată aproximativă de depunere de 4-5 cm la 1200 de ani.