Obiective Antropice / Centre de etnografie, folclor si arta populara / Centru Etnografic Bradiceni / Descriere centru etno Brediceni / 
Descriere centru etno Brediceni

Centru de etnografie, folclor și artă populară: Brădiceni

 

       Satul Brădiceni reprezintă un centru de etnografie, folclor și artă populară datorită istoriei bogate și a culturii tradiționale oltenești care a fost bine conservată în aceste locuri.

 

Localizare

 

       Satul Brădiceni aparține din punct de vedere administrativ de comuna Peștișani, județul Gorj și se află la 20,7 km de Târgu Jiu, în apropierea drumului național DN67D care face legătura cu Baia de Aramă.

 

Istoric

 

Localitatea Brădiceni este menționată pentru prima dată în acte la data de 30 aprilie 1518 când Neagoe Basarab întărește lui Detco, Tatul și alți boieri stăpânirile în zonă.

       În timpul stăpânirii austriece(1718-1739), în Brădiceni a fost mutată compania Leib și în acest loc au fost așezate 36 de familii de bulgari catolici chiproviceni. Carol al VI-lea, împăratul Austriei, le permite organizarea unui bâlci la 8 septembrie și a unui târg săptămânal, așezarea numindu-se „oppidum” (oraș).

Pe harta rusească din 1835, Brădiceni este trecut ca și târg cu 206 familii. De fapt, denumirea și rangul de oraș și de târg au fost numai ale comunității de bulgari chiproviceni, care după 1738s-au mutat în diferite regiuni.

 

Etnografie, folclor și artă populară   

 

Cel mai important eveniment cultural organizat în  Brădiceni este Atelierul Naţional de poezie – „Serile la Brădiceni”. În cadrul acestui eveniment, care are loc la Biserica „Sfântul Nicolae” din Brădiceni la începutul lunii septembrie, se decernează premii pentru poezie şi critică. De asemenea, în cadrul evenimentului sunt programate mai multe recitaluri de poezie.

      Un evenimentcu conotație culturală important legat de satul Brădiceni este că aici s-a născut Maria Diaconescu, mamasculptorului Constantin Brâncuși. Casa acesteia este situată doar la câțiva kilometri de Hobița, locul unde s-a născut marele sculptor și unde se află și casa sa memorială ce poate fi vizitată de turiști.De numele acestuia este legată și școala din localitate, Brâncuși studiind la Brădiceni între anii 1885 și 1887.

 

Obiective culturale

 

      În satul Brădiceni turiștii pot vizita Biserica „Sfântul Nicolae”, construită în anul 1739, inclusă pe Lista Monumentelor Istorice 2010,  cod LMI GJ-II-m-B-09247.