Obiective Antropice / Centre de etnografie, folclor si arta populara / Centru Etnografic Dobrita / Descriere centru etno Dobrita / 
Descriere centru etno Dobrita

Centru de etnografie, folclor și artă populară: Dobrița

 

Satul Dobrița reprezintă un amestec interesant de folclor, istorie și frumuseți naturale care nu trebuie ratat de către turiștii în căutare de locuri deosebite.

 

Localizare

 

Satul Dobrița este localizat în comuna Runcu, fiind unul dintre cele 7 sate aflate în administrarea comunei.

 

Istoric

 

Cel mai important eveniment din istoria satului este sosirea Regelui Mihai în localitate, după ce România a întors armele împotriva Germaniei. Regele Mihai, regina mamă şi suita lor au stat ascunşi în Dobrița timp de trei săptămâni, după 23 august 1944. Generalii Armatei Române de la acea vreme au fost cei care au hotărât că localitatea din Gorj este cel mai bun loc de retragere a familiei regale.

Regele şi suita sa au locuit într-un conac, proprietatea colonelului Petrică Popescupână la mijlocul lunii septembrie 1944.

După ce l-a găzduit pe Regele Mihai I, în august 1944, conacul a fost transformat în casă de protocol pentru oficialităţile comuniste, după care a fost transformat în fermă.

Moștenitorii proprietarului inițial au revendicat și dobândit conacul în 1995 și au început lucrările de consolidare, urmând să transforme locația în pensiune.