Obiective Naturale / Pesteri / Pestera Bulba / Descriere pestera bulba / 
Descriere pestera bulba

Peștera Bulba

 

Peștera Bulba este o peșteră mixtă formată dintr-o rețea de galerii dispuse pe trei etaje: unul activ, unul subfosil și unul fosil, cu o lungime totală de 4.860 metri. Este o peșteră caldă (12,5oC, în profunzime), umedă și prezintă curenți de aer de mică intensitate. Este cunoscută şi sub numele de Peştera Mare sau Peştera de la Baia și se întinde sub teritoriul comunei Ponoarele, sub dealurile Brăzişori şi Cornet, pe o distanţă de peste 1.560 m lungime.

 

Localizare

 

Peștera Bulba este situată pe partea dreaptă a văii Bulba, la 325 m altitudine,la aproximativ 4 km SV de orașul Baia de Aramă. Este o peșteră mixtă formată dintr-o rețea de galerii dispuse pe trei niveluri. Fauna este bogată; s-au găsit multe izopode, araneide, acarieni, miriapode, colembole, diplure, diptere și coleoptere.

Se ajunge relativ uşor din Baia de Aramă, urmând spre vest drumul ce duce la Ponoare. Intrarea în peşteră se află la cca 3 km de Baia de Aramă (centru) - la cca 1 km după ieşirea din oraş există o bifurcație - spre dreapta drumul forestier ce urcă pe Valea Bulbei (de pe care vine practic întregul debit de apă) iar la stânga drumul asfaltat ce merge spre Ponoare; încă 1 km pe Valea Bulbei şi se ajunge la gura peşterii (destul de impunătoare), din care iese întregul pârâu.

Peștera este foarte frumoasă, cu numeroase forme de eroziune-coroziune (mai ales pe galeria activă) și concrețiuni (pe Galeria Valurilor de Cristal). În plus este parte integrantă, din punct de vedere al conexiunii hidrogeologice, a sistemului hidrocarstic ce include zona Ponoare. Peștera este încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional.

 

Elemente geografice

 

Peștera este structurată în trei etaje. Primul etaj, cel activ, care constituie traseul principal, are o lungime de 950 m. Etajul al doilea numit etajul subfosil, în care apele ajung numai în perioada când lacul este plin, are 1.200 m şi cuprinde galerii de mare frumuseţe, cum este Galeria cu Anastomoze. Diferenţa de nivel dintre cele trei etaje este de 20-25m, iar accesul în galeriile superioare se face printr-un loc numit Balconul. Galeria Fosilă are o lungime de 1.250 m fiind cea mai interesantă din întreaga peşteră. Aici se află Galeria Vălurilor de Cristal, o lume cu adevărat mirifică aşa cum o descriu specialiştii.

Însumând peste 4860 m de galerii, peştera se caracterizează prin armonie având o personalitate distinctă în carstul românesc. Ea poate fi vizitată numai când apele Bulbei seacă şi permit intrarea şi depăşirea celor două sifoane.

 

Obiective turistice

 

Localitatea Ponoarele dispune de un mare potenţial turistic, fiind printre puţinele zone care, într-un spaţiu atât de restrâns, pot oferi vederi unicate. Localitatea prin poziționare în platoul  Mehedinţi – care ocupă „în ansamblul carstic al României, un loc cu totul aparte prin bogăţia nemaiîntâlnită, varietatea şi amploarea fenomenelor carstice” este de o importanță fantastică. Printre cele 41 de perimetre carstice din România stabilite până în anul 1982, cuprinse în „Lista obiectivelor carstice cu statut legal de protecţie” de către Academia Română, la numărul 35 a fost menţionată localitatea Ponoarele cu o suprafaţă de 120 ha prin Dec. 237/1950.

Judeţul Mehedinţi are de asemenea menţionate următoarele obiective: Porţile de Fier, cu 423 ha, Dec. 18/ 1980 şi Cazanele Dunării, cu 115,80 ha, Dec. 18/1980.

Începând cu anul 2004, zona Ponoarele este inclusă în aria Geoparcului Platoul Mehedinţi. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 106.000 ha şi este cea mai nouă arie protejată a judeţului Mehedinţi.