Obiective Antropice / Sarbatori folclorice si de arta populara / Sarbatoare Baia de Fier / Descriere sarbatoare Baia De Fier / 
Descriere sarbatoare Baia De Fier

Sărbătoarea coborârii oilor de la munte – Baia de Fier

 

Evenimentul sărbătorește coborârea oilor de la munte, iar cu acest prilej sunt invitate formații cu specific ciobănesc din toate zonele țării.

 

Localizare

 

Sărbătoarea coborârii oilor de la munte are loc în comuna Baia de Fier din județul Gorj.

 

Elemente specifice

 

Coborârea oilor de la munte este un eveniment tradițional de o deosebită importanță.

Manifestarea marchează momentul coborârii turmelor de oi de la stânele din Munții Parâng, unde au pășunat vara, pentru a merge la iernat în gospodăriile din localitate sau în alte zone ale țării. Potrivit tradiției, transhumanța reprezintă migrația periodică a păstorilor și a turmelor de oi, primăvara de la șes la munte sau de la sud spre nord și toamna de la munte la șes sau de la nord spre sud, în vederea asigurării hranei pentru animale. La Baia de Fier existăcâteva sute de ciobani, care trăiesc numai din păstorit.

Oierii își duc vara oile în munte, iar toamna, când timpul se stricăși zilele devin tot mai răcoroase, cam pe la Sfânta Marie Mică, ciobanii și băcițele coboară în sat. Când toamna își arată primele semne, ciobanii știu că oile au nevoie de adăpost pentru iarnăși se îndreaptă către vale.

Ajunse în satul de obârșie turmele sunt adunate pâlcuri și se face numărătoarea oilor. Gazdele cu puține oi și le iau acasă iernându-le în sat. Ciobanii cu turme de sute sau chiar mii de capete le duc la iernat la câmp.

Festivalul pastoral reunește anual, pe platoul din fața Peșterii Muierii ansambluri de muzică populară din Gorj, Vâlcea, Olt, Argeșși Sibiu.

De la eveniment nu lipsesc nici meșterii populari și nici produsele tradiționale specifice zonei submontane. Sărbătoarea include spectacole, parade ale portului popular și focuri de artificii.

În cadrul „Sărbătorii coborârii oilor de la munte” sunt organizate și expoziții de ovine, caprine, bovine și cabaline. De asemenea, turiștii pot admira la Baia de Fier cei mai frumoși porumbei din județul Gorj, în cadrul unei expoziții de profil.