Obiective Antropice / Sarbatori folclorice si de arta populara / Targul de ceramica Horezu / Descriere targ Horezu / 
Descriere targ Horezu

Târgul de ceramică – Horezu

 

Târgul ceramicii populare românești, cunoscut sub denumirea de „Cocoșul de Hurez” reprezintă un eveniment de primă mărime din calendarul anual al culturii naționale.Târgul găzduieşte în fiecare an, sub umbra stejarilor seculari din satul de vacanţă „Stejari”, festivalul culorilor şi compoziţiilor plastice transpuse în lutul reînviat de mâinile fermecate ale meşterilor olari.

 

Localizare

 

Târgul de ceramică și olărit „Cocoșul de Hurez” se desfășoară în Parcul de la stejarii seculari, din orașul Horezu, județul Vâlcea.

 

Elemente specifice

 

Sosiţi din toate centrele active din ţară, olarii alcătuiesc, prin alăturarea la Târg a roadelor muncii şi inspiraţiei lor, un tablou complet al fenomenului olăritului contemporan. Acest fenomen atrage an de an mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă, oameni care ştiu să distingă valoarea consacrată prin valorile certe ale artei populare şi tradiţiei multiseculare a acestui vestit meştesug.

Fiind înzestrat cu o vitalitate creatoare de excepţie, Horezu este un caz singular în cadrul centrelor ceramice românesti prin faptul că mesteşugul este practicat ca principală sursă de venit a descendenţilor vestitelor familii de ceramişti Vicşoreanu, Iorga, Frigură, Mischiu, Popa în condiţiile unei societăţi moderne, în permanentă schimbare. Este un argument care justifică atât perenitatea Târgului, cât şi largul ecou naţional şi internaţional al acestei extraordinare manifestări.

În prezent, centrul ceramic Horezu continuă sa fie un adevarat creuzet al creaţiei ceramice românesti, păstrând elementele definitorii pentru vasele lucrate aici dar, prin infinita gamă a compoziţiilor cromatice şi decorative, conferind personalitate şi expresivități nebănuite fiecărei piese în parte.

Horezu este considerat de specialişti capitala ceramicii româneşti, ceramica de Horezu intrând în patrimoniul UNESCO în luna decembrie 2012. În oraşul Horezu există de altfel o stradă tematică, strada „Olari”, unde au ateliere nu mai puţin de 30 de meşteri ceramişti.

Un simbol dominant în pictura vaselor de Horezu este cocoşul alături de care, însă, întâlnim şi stele, şerpi, copaci, oameni, flori, peşti, spirala dublă, linia dreaptă, linia ondulată, frunza, brâul, soarele, spicul, pomul vieţii şi coada de păun. Există şi două culori specifice zonei: roşul şi galbenul de Horezu.