Obiective Naturale / Pesteri / Pestera Closani / Pestera Closani / 
Pestera Closani

Peștera Cloșani

 

Peştera Cloșani este una dintre cele mai interesante peşteri ale României şi reprezintă cea mai mare descoperire speologică a ultimului sfert de secol XX.

Peștera este situată într-o zonă pitorească din nordul Munților Mehedinți, fiind considertă o adevarată atracție naturală, protejată de lege, întrucât a fost declarată rezervație naturală de tip mixt, aflată în zona de protecție a Parcului Național Domogled – Valea Cernei.

Ea este încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional.

 

Localizare

 

Peștera este situată pe valea Motrului, în Masivul Piatra Cloșani (1.421 m), la circa 46 km de Târgu-Jiu, pe raza satului Cloșani, comuna Calugăreni, în vestul județului.

Peștera Cloșani se află la o distanță de aproximativ 50 km de Târgu Jiu și în jur de 17 km de Baia de Aramă.

Rezervația naturală din care face parte Peștera Cloșani cuprinde  o regiune bogată în peisaje montane impresionante, dominate de piscuri ce se ridică semeț din pădurile dese din împrejurimi, abrupturi, grohotișuri, stânci, văi, pajiști alpine și pesteri, ce au un mare potențial turistic.

 

Istoric

 

O legendă a locului spune că într-un trecut îndepărtat aici se afla un ținut impresionant, plin de flori, vegetație bogată și cascade, care se aflau sub stăpânirea unui vrăjitor renumit, care, de frică să nu ramână fără acest colț de rai, a acoperit acest întreg spațiu cu o boltă imensă din piatră, numită Piatra Mică. În întunericul format astfel, florile au împietrit și au rămas pentru totdeauna ascunse în peștera de sub Piatra Mică de la Cloșani.

 

Elemente geografice

 

Peștera Cloșani este localizată la o altitudine de aproximativ 440 metri, iar galeriile sale se desfășoară pe o lungime ce măsoară peste 1000 metri, pe două planuri orizontale, numite Galeria Laboratoarelor și Galeria Matei Ghica. Interiorul acestor galerii este impresionant, pereții interiori fiind decorați cu numeroase formațiuni calcaroase. De-a lungul galeriilor au fost sculptate diverse coloane, flori de calcit, stalagmite și stalactite, albe sau de diferite nuanțe de roșu.

În interiorul Peșterii Cloșani au fost descoperite în jur de 70 de specii de animale microscopice, folosite în diverse experimente de către specialiști, dar și o specie de lilieci, numită Rhinolophus ferrumequinum (liliacul troglofil). Datorită tuturor bogățiilor pe care le ascunde și care trebuie protejate, acest adevărat monument spelogic nu poate fi vizitat decât cu aprobarea Institutului de Cercetări Speologice Emil Racoviță din București. Încă din anul 1955, îi este acordat prin lege statutul de Rezervație Științifică fiind declarată Monument al Naturii.

În anul 1959 un geolog al Institutului de Speologie face o „traversare” și pătrunde într-o nouă galerie a peșterii care astăzi îi poartă numele: Galeria Matei Ghica. A fost considerată la momentul respectiv cea mai importantă descoperire speologică națională, de-a lungul anilor geospeologii români demonstrând că în ea sunt forme concreționare unice chiar și pentru speologia mondială.

Peștera Cloșani este considerată una dintre cele mai frumoase peșteri din țară, datorită formațiunilor sale carstice și unul dintre cele mai importante muzee naturale de fosile vii din România. Este o peșteră caldă, foarte umedă (97-98% Ur) și fără curenți de aer sesizabili.