Obiective Antropice / Sarbatori folclorice si de arta populara / Sarbatoarea liliacului Ponoare / Sarbatoare liliac descriere / 
Sarbatoare liliac descriere

Sărbătoarea liliacului - Ponoarele

 

Sărbătoarea liliacului este dedicată în general primăverii, când natura se îmbracă în haine de sărbătoare, şi în special înfloririi liliacului, simbol al localității Ponoarele.

Localizare

Sărbătoarea liliacului are loc în comuna Ponoarele, din județul Mehedinți. Locul exact de desfășurare al evenimentului este „Pădurea de liliac”, aflată pe Valea Prislopului, rezervație unică în țară având o suprafață de aproximativ 20 de hectare.

Elemente specifice

Sărbătoarea se desfășoară la începutul lunii mai a fiecărui an în perioada în care liliacul este înflorit.

Sărbătoarea liliacului a devenit celebră atât pentru cadrul deosebit în care se desfăşura (Pădurea de liliac) dar mai cu seamă datorită spectacolelor de muzică populară desfăşurate aici. Printre cei care au susţinut spectacole de-a lungul timpurilor se numără: Ansamblul „Banatul” din Timişoara, Ansamblul „Ciocârlia” din Bucureşti, orchestra „Nicolae Bălcescu” din Craiova, Ansamblul naţional „Lăutarii” din Chişinău, dar şi solişti valoroşi de muzică populară, precum Maria Ciobanu, Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Domnica Trop, Angelica Stoican, Gheorghe Roşoga, Valeriu Sfetcu, Niculina Stoican, Petrică Mâţu-Stoian, Constantin Enceanu, Dinu Iancu-Sălăgeanu şi alţii.