Obiective Antropice / Sarbatori folclorice si de arta populara / Sarbatoarea pastorala Novaci / Sarbatoarea Novaci descriere / 
Sarbatoarea Novaci descriere

Festivalul de folclor pastoral - Novaci

 

Festivalul de folclor pastoral reprezintă sărbătorirea transhumanței de la câmpie către zona montană, de către ciobanii din Novaci și din localitățile învecinate.

 

Localizare

 

Evenimentul are loc în dumbrava pădurii din orașul Novaci, județul Gorj.

 

Elemente specifice

 

Festivalul de la Novaci este unul dintre cele mai frumoase festivaluri pastorale care au loc primăvara.

Festivalul de folclor pastoral mai este cunoscut sub numele de „Urcatul oilor la munte” și are loc an de an, fiind un eveniment important în viața comunității din zonă.

Manifestarea se bucură de o largă participare a crescătorilor de ovine din zonă, dar și din județele învecinate, deoarece păstoritul este activitatea tradițională din zona submontană a județului Gorj.

Manifestarea cuprinde parade ale portului popular, dar și reprezentații ale ansamblurilor folclorice din Gorj, Hunedoara, Olt și Vâlcea.

Festivalul de folclor pastoral este sărbătoarea care reînvie tradiția în orașul Novaci, ocazie cu care se pot admira dansuri populare și porturi tradiționale, atât locale, cât și mai îndepărtate sau chiar din străinătate, având în vedere că această sărbătoare atrage în fiecare an ansambluri folclorice chiar și de peste hotare.

Alte atracții ale evenimentului sunt reprezentate de arta artizanală, țesăturile sau obiectele de bucătărie executate manual, ce pot fi achiziționate în cadrul Festivalului de folclor pastoral.