Obiective Naturale / Paduri / Padurea de castani Polovragi / Descriere padure castani Polovragi / 
Descriere padure castani Polovragi

Pădurea de castani de la Polovragi

 

Pădurea de castani de la Polovragi este o rezervație științifică și seminceră, în cadrul căreia se întâlnesc specii de castani comestibili.

 

Localizare

 

Pădurea de castani este situată pe teritoriul administrativ al comunei Polovragi, din județul Gorj.

Localitatea este datată de pe vremea lui Radu cel Frumos (1462-1475), iar o serie de săpături arheologice efectuate pe teritoriul localității au condus la descoperirea urmelor unei cetăți și ale unui cimitir de pe vremea dacilor.

 

Elemente geografice

 

Pădurea de castani de la Polovragi are o suprafață de aproximativ 10 hectare, aici întâlnindu-se specii de castani comestibili și flora însoțitoare.

Castanul comestibil (Castanea sativa) este un arbore ce provine din sudul Asiei Mici și al Europei. Acesta face parte din familia Fagaceae, regăsindu-se pe teritoriul României în anumite zone, precum localitatea Polovragi.

Castanul comestibil este un arbore foios, care atinge frecvent înălțimi între 20 și 35 de metri și un diametru al trunchiului la maturitate de circa 2 metri. În cazuri excepționale, arborii bătrâni din specia castanului comestibil pot ajunge la 4 metri în diametru sau chiar 6 metri în cazuri extreme.

Vârsta pe care o poate atinge un asemenea arbore este de 500-600 de ani, dar în Europa Centrală nu depășesc deseori 200 de ani. În Europa de Vest, pe de altă parte, castanul comestibil poate atinge vârsta de 1000 de ani.

Perioada de înflorire a acestui arbore este în lunile iunie-iulie. Florile au aspectul unor lumânări, cu un miros puternic, ce are rol în atragerea insectelor polenizatoare.

Fructele castanului comestibil se coc complet la jumătatea lunii octombrie. Acestea au utilizare în alimentație, putând fi preparate sub formă de piure, castane coapte și nu numai.

 

Flora și fauna

 

Flora și fauna sunt specifice Carpaților Meridionali, cu influențe mediteraneene.

Pe lângă speciile de castani comestibili, în zona Polovragi se întâlnește vegetație alcătuită din pedicuță (Lycopodium annotinum, Lycopodium complanatum), ferigă (Polysthichum lobatum), ruginiță (Asplenium ruta-muraria), carpiniță (Carpinus orientalis), alun (Corylus avellana), arin verde (Alnus viridis), gorun ardelean (Quercus polycarpa), salcie (Salix silesiaca), gușa porumbelului (Silene viridiflora).

În zona Polovragi fauna este alcătuită preponderent din mamifere (lupi - Canis lupus, diferite specii de lilieci), dar și din amfibieni (Bombina variegata, Rana dalmatina), reptile (Podarcis muralis) și pești (Barbus meridionalis).